Zalety kuchennej wyspy

Od kilku lat, dużą popularnością cieszą się kuchenne wyspy. Jest to rodzaj prostokątnego blatu, wolnostojącego, nie przysuniętego do żadnej ze ścian. Ma powierzchnię od mniej więcej 1 m2 do nawet 3-4 m2. Wszystko zależy tak naprawdę od metrażu kuchni, jaką dysponujemy. Wyspa pokrywa jest blatem – granitowym, lub innym, o twardej powierzchni, nadaje się więc do przygotowywania posiłków, stawiania gorących naczyń, obciążania go. Możemy traktować go jako blat wyłącznie do przygotowywania półproduktów – krojenia, siekania itd., lub także jako stół kuchenny, o ile nasza wyspa jest dostatecznie duża. Jeśli chcemy przy niej jeść, powinniśmy dokupić specjalne, barowe krzesła. Czasem, wyspy wyposażone są w szuflady i szafki, wewnątrz których możemy przechowywać sztućce i naczynia. Wyspa kuchenna świetnie sprawdzi się także podczas domowego przyjęcia. Możesz wykorzystać ją jako rodzaj barku. Uprzątnij cały blat tak, aby nie znajdowało się na nim nic, poza potrawami przeznaczonymi dla gości. Na boku, możesz ustawić także talerzyki i kieliszki. Taka bufetowa forma imprezy jest o wiele wygodniejsza zarówno dla gości, jak i dla Ciebie. Możesz przygotować wszystko wcześniej i nie martwić się, jeśli ktoś niespodziewanie pojawi się z osobą towarzyszącą, a Ty nie będziesz miała przygotowanego nakrycia.